Jablko pro zdraví
Ovoce by mělo mít místo v našich jídelníčcích každý den. Určitě bychom neměli zapomínat na jablko, které obsahuje velké množství užitečných látek.
Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, pektin. Dále obsahuje vitamín C a vlákninu. Nejlépe bychom ho měli konzumovat se slupkou, protože významný podíl těchto látek je obsažený právě ve slupce. Je také dobrým antioxidantem, který nám pomáhá proti vzniku rakovinných buněk v těle. Podobně jako další ovoce a zelenina posiluje imunitní systém a srdce. Kromě toho pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Může pomoci i při zácpě nebo naopak při průjmu. Pokud máme zácpu, doporučuje se jíst 2 jablka (nejlépe se slupkou) denně, která pomůžou k rychlejšímu vylučováním nestrávených zbytků a zředí stolici. Naopak proti průjmu se doporučuje jablka nastrouhat a po malých dávkách pojídat celý den.
Autor: Michael Rodina